fbpx
1
 1. Apa acopera 70.9 % din suprafata Pamantului.
 2. Doar 2.5 % din apa Pamantului este apa dulce, necesara pentru supravietuire si este aproape in intregime stocata in gheata si subteran.
 3. Apa dulce sustine peste 10 % din viata planetei si 35% dintre toate vertebratele.
 4. Intr-un singur an, un om obisnuit de la oras, dintr-o tara dezvoltata, foloseste peste 380 000 litri (uz casnic si exterior).
 5. Americanii folosesc mai multa apa zilnic tragand apa la toaleta decat o fac pentru dus sau alte activitati.
 6. La 190 litri pe zi, europenii de la oras folosesc jumatate din apa consumata de americani.
 7.  Circa 800 milioane de oameni de pe glob nu au acces la apa curata.
 8. In Africa, 90% din efortul depus pentru a aduce apa cade in sarcina femeilor. Femeile si fetele tinere petrec pana la sase ore zilnic ca sa aduca apa.
 9. Locuitorii din Africa Subsahariana folosesc numai 8-11 litri de apa zilnic.
 10. Zilnic o persoana bea 2-4 litri de apa si consuma 2000-5000 de litri de apa virtuala (care a fost folosita pentru a produce acel aliment) din mâncare.
 11. In multe regiuni se estimeaza ca resursele de apa vor scadea.
 12. Consumul de apa s-a dublat fata de rata de crestere a populatiei in ultimul secol.
 13. Peste un miliard de oameni traiesc in prezent in zone fara surse de apa si aproape 3.5 miliarde vor ajunge sa sufere de lipsa apei pana in 2025.
 14. Peste 70% din resursele de apa dulce se utilizeaza in agricultura (pana la 90% in unele economii cu crestere accelerata).
 15. Peste 20% din resursele de apa dulce se utilizeaza in industrie.
 16. Trecerea la o alimentatie pe baza de carne si lactate (care cere un consum mai mare de apa) a avut cel mai mare impact asupra consumului de apa in ultimii 30 de ani si va continua sa creasca pana la mijlocul secolului 21.
 17. Pana la 90% dintre scurgerile reziduale din tarile dezvoltate sunt deversate fara sa fie tratate, direct in rauri, lacuri si zone de coasta.
 18. IPCC(The Intergovernmental Panel on Climate Change = Grupul Interguvernamental de experti in evolutia climei) preconizeaza ferm o crestere a crizei apei in Europa de Sud si Centrala si estimeaza ca, pana in 2070, numarul celor afectati va creste de la 28 de milioane la 44 de milioane.

Sursa: https://viataverdeviu.ro/


Like it? Share with your friends!

1