- Apa acopera 70.9 % din suprafata Pamantului.
- Doar 2.5 % din apa Pamantului este apa dulce, necesara pentru supravietuire si este aproape in intregime stocata in gheata si subteran.
- Apa dulce sustine peste 10 % din viata planetei si 35% dintre toate vertebratele.
- Intr-un singur an, un om obisnuit de la oras, dintr-o tara dezvoltata, foloseste peste 380 000 litri (uz casnic si exterior).
- Americanii folosesc mai multa apa zilnic tragand apa la toaleta decat o fac pentru dus sau alte activitati.
- La 190 litri pe zi, europenii de la oras folosesc jumatate din apa consumata de americani.
- Circa 800 milioane de oameni de pe glob nu au acces la apa curata.
- In Africa, 90% din efortul depus pentru a aduce apa cade in sarcina femeilor. Femeile si fetele tinere petrec pana la sase ore zilnic ca sa aduca apa.
- Locuitorii din Africa Subsahariana folosesc numai 8-11 litri de apa zilnic.
- Zilnic o persoana bea 2-4 litri de apa si consuma 2000-5000 de litri de apa virtuala (care a fost folosita pentru a produce acel aliment) din mâncare.
- In multe regiuni se estimeaza ca resursele de apa vor scadea.
- Consumul de apa s-a dublat fata de rata de crestere a populatiei in ultimul secol.
- Peste un miliard de oameni traiesc in prezent in zone fara surse de apa si aproape 3.5 miliarde vor ajunge sa sufere de lipsa apei pana in 2025.
- Peste 70% din resursele de apa dulce se utilizeaza in agricultura (pana la 90% in unele economii cu crestere accelerata).
- Peste 20% din resursele de apa dulce se utilizeaza in industrie.
- Trecerea la o alimentatie pe baza de carne si lactate (care cere un consum mai mare de apa) a avut cel mai mare impact asupra consumului de apa in ultimii 30 de ani si va continua sa creasca pana la mijlocul secolului 21.
- Pana la 90% dintre scurgerile reziduale din tarile dezvoltate sunt deversate fara sa fie tratate, direct in rauri, lacuri si zone de coasta.
- IPCC(The Intergovernmental Panel on Climate Change = Grupul Interguvernamental de experti in evolutia climei) preconizeaza ferm o crestere a crizei apei in Europa de Sud si Centrala si estimeaza ca, pana in 2070, numarul celor afectati va creste de la 28 de milioane la 44 de milioane.
Sursa: https://viataverdeviu.ro/