0

Antarctica poate fi considerată împărăția iernii și a frigului, locul unde albul este stăpânul absolut, fiind totuși, paradoxal, și o regiune în care trăiesc diferite specii de animale și plante.

Nu foarte mulți oameni au pus piciorul acolo, însă cei care au fost s-au întors cu destul de multe informații despre această zonă, unele dintre ele aflându-se chiar în rândurile de mai jos.

1. Antarctica este cel mai sudic și mai diferit continent de pe planetă. Tot aici se află și Polul Sud.

2. A fost văzut pentru prima dată în anul 1820, însă exploratorii au ajuns aici abia după aproape un secol, mai exact, în anul 1911.

3. Antarctica este cel mai rece continent de pe Terra. Minimul de grade de la nivel planetar a fost înregistrat tot aici, în anul 1983, de către stația rusă de cercetare numită Vostok. Aceasta avea o valoare de -89.2°C.

4. Singurul vulcan activ de pe acest continent este Muntele Erebus care are o înălțime de 3794 metri și este situat pe insula Ross.

5. În Antarctica există de 8 ori mai multă gheață decât la Polul Nord. Topirea acesteia ar crește nivelul oceanului planetar cu 60-65 metri.

6. Antarctica este cel mai bun loc din lume pentru a descoperi meteoriți. Sunt foarte vizibili, nu vor fi acoperiți de vegetație și modul în care gheața plutește îi poate face să se adune toți la un loc.

7. Văile Uscate sunt singurele locuri unde nu există gheață, fiind cel mai uscat loc de pe Glob. Condițiile de aici sunt foarte asemănătoare cu cele de pe Marte, prin urmare cei de la NASA au testat aici echipamentele pentru misiunea Viking.

8. În practică, Antarctica este un deșert cu mult mai mare decât Sahara. Cele mai puternice și mai frecvente vânturi se găsesc aici, ajungând câteodată chiar și la viteze de 320 km/h.

9. Antarctica este cel de-al cincilea continent ca și mărime, iar 90% din suprafața sa este acoperită de gheață. Dimensiunea sa o depășește pe cea a Europei, fiind chiar dublă față de cea a Australiei.

10. Aici găsim 70% din rezerva de apă dulce a planetei.

11. Denumirea continentului vine de la un cuvânt grecesc folosit pentru a desemna „opusul nordului.”

12. Gheața are pe alocuri, o grosime maximă de 4 kilometri.

13. Cel mai mare  aisberg din lume s-a desprins de pe insula Ross. Acesta avea 295 de kilometri lungime și 37 de kilometri lățime.

14. Continentul este guvernat prin Tratatul internațional al Antarcticii, așadar acest teritoriu nu aparține niciunei țări.

15. Nu există locuitori permanenți în Antarctica. Singurii care vin aici sunt oamenii de știință, într-un număr de aproximativ 5000 de persoane pe timpul verii, iar iarna numărul acestora scade sub 1000.

16. Aici nu există nici un fus orar precum în toate celelalte părți ale planetei.

Sursa: https://howandwhy.ro/natura/204-16-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-Antarctica.html


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
1
Cute
Damn Damn
1
Damn
Dislike Dislike
1
Dislike
Like Like
1
Like
Lol Lol
1
Lol
Love Love
1
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF